суботу, 16 лютого 2013 р.

Ефективні і ефективні ринки

Короткий лікбез в сфері EMH і парето-ефективності.
Через масштабний акцент на валютних питаннях інші цікаві поняття і події, на жаль, довго уникали доторку метафоричного пера (одного з) авторів. Прийшов час це дещо змінити.

Ефективність ринків, якщо про неї говорять економісти, термін неоднозначний. Суть цього терміну завжди зводиться до ідеї "ціна на ринку правильна", але критерії правильності... різняться.
Мікро- і макроекономісти говоритимуть про ефективність ринків за Парето. Поточний розподіл ресурсів є ефективним, якщо неможливо покращити стан жодного індивіда, не погіршивши стан іншого. Як ми з’ясовуємо ще на самому початку вивчення економіки, ринки завжди досягають ефективності за Парето.
Втім, одною з причин написання цієї статті є цікава стаття про Парето-ефективність: тут Роджер Фармер викладає результати власної моделі — дивно, наскільки дрібні деталі можуть зламати теореми добробуту на фінансових ринках.

Фінансисти зазвичай говорять про інформаційну ефективність ринків згідно з EMH. Теорія, тісно пов’язана з іменем (скорше, прізвищем) Юджина Фами, стверджує, що ринок враховує всю інформацію, якою може скористуватися трейдер. Коротко висновки цієї теорії можна сформулювати як "бакси на дорозі не валяються" (Дамодаран про бакси).
Окремо виділяють слабку, напівсильну і сильну EMH. Кожен з "рівнів" ефективності забороняє постійно заробляти більше за ринок з використанням певної категорії інформації. Не можна заробити:
  • слабка ефективність: на історичних даних щодо цін;
  • напівсильна: на будь-якій публічній інформації;
  • сильна: навіть на інсайдерській інформації.
Який зв’язок між цими видами ефективності? Крім назви — практично ніякого.

Єдина порада: НЕ ПЛУТАЙТЕ ЇХ БІЛЬШЕ!!!

P.S. Для загального розвитку ще можна почитати, як наш старий знайомий Ной Сміт пише про те ж саме і дещо інше.
P. P. S. Самнер захищає EMH. Деякі пункти я буду змушений лінчувати.

Немає коментарів:

Дописати коментар