понеділок, 17 серпня 2015 р.

Скільки коштує українець?

Життя людини — безцінне, так? Про різні, серйозні і не дуже, способи оцінити вартість українця і їх результати.

(фото не моє, але якщо ви його власник, звертайтеся)

Зовсім недавно, на минулому тижні я сходив на відкриту лекції у KSE, "Особисті фінанси в епоху нестабільності" з Михайлом Колісником.

Чудовий лектор, багато веселого і нового для нефінансистів (для фінансистів – менше, гарні фінансисти у всі ці ігри вже зазвичай грались), миле товариство, заповнена зала і розумні питання.

І серед розумних штук, які там прозвучали, досить інтригуюче запитання:

Скільки коштує людина? 

Кістковий мозок (до $30 000), волосся ($350), серце (до $250 000), кілька літрів крові (~$100), дві нирки (разом до $200 000), печінка (до $150 000)...
В сумі, за досить неточними оцінками одного знайомого знайомого лікаря і інформацією цієї статті, виходить більше за півмільйона доларів США. Якщо врахувати ще й цю статтю, то при "тотальному" розпилі людини на органи можна заробити мільйони і мільйони.
Якщо говорити точно, це схоже на нашу біологічну вартість.

Тільки ми про зовсім інше.

$104 калію, $28 натрію, $9,83 кисню, $7,77 рубідію, $5,94 фтору, $1,60 водню...
В сумі, якщо вірити вже цій статті, якщо розібрати людину на елементи, вийде близько 160 баксів за досить помірними цінами квітня 2011 року. 
Цікаво, найдорожчі в людині лужні метали — калій з натрієм. Тому якщо хочете коштувати більше — їжте банани, щедро соліть чай... і ковтайте золоті бабусині перстні.
Це, напевне, хімічна вартість людини.

Тільки ми збираємося розмовляти про цілком іншу річ.

Скільки коштує людина. Без жартів

З фінансової точки зору, речі — "активи" коштують стільки, скільки вони заробляють. 
Скільки ж заробляє фінансовий актив "звичайна людина"?

Припустимо, ця людина — дуже середній українець і працює в середньому ціле життя від випуску з університету у (досить умовно кажучи) 22 і аж до пенсії у 60 років. В сумі — 456 зарплат.
Дехто працює трохи більше: починає раніше, закінчує пізніше чи "впахує" на двох роботах одночасно; більшість — трохи менше: скоріше за все, людина буде якийсь хоч разок робити паузу між роботами. 

Наш гіпотетичний українець перестав би бути аж настільки середнім, якби не отримував середню заробітну плату. Якщо вірити офіційним даним (скептичне пхе! про зарплати в конвертах), дуже середньостатистична зарплата в Україні — 4299 гривень.

Зробимо так, щоб ця зарплата росла на певний фіксований відсоток, як це робить зарплата середнього українця. Конкретно, на 16,4% за рік, якщо брати з кінця 2005-го.
На практиці це зростання здебільшого пов’язане з ростом рівня цін, але цього мало: середня зарплата і в принципі, і в Україні росте на кілька відсотків швидше за ціни. Ріст зарплат має в середньому відображати зростання ВВП на душу населення.
Можна очікувати якогось чудового зростання ВВП  в Україні (ПЕРЕМОГА!!11) або його жахливе падіння (ЗРАДА! і #всепропало) протягом всіх найближчих 30-40 років, але найкращі прогнози на такі довгі терміни — підкреслено консервативні. Якщо взяти десятирічний період, зростання зарплат включає інфляцію і додаткові +2,1% на рік. По-моєму, це нормальні гарні числа.

Думаю, фінансисти вже здогадуються, що відбувається.

Для повного щастя нам лишилося тільки прийняти якусь ставку інвестування — правдоподібну високу (щоб можна було похвалитися перед друзями) і одночасно досить низькоризикову (щоб не прийшлося одного разу хвалитися тим, що всі заощадження вилетіли в трубу).

Найпростіший варіант — просто використати безінфляційну й безризикову ставку... звідкись. Ось, наприклад, у США є такі собі Treasury Inflation Protected Securities (TIPS) — захищені від інфляції держоблігації, які зараз приносять до 1% на рік. Сумно, що ця ставка не має ніякого стосунку до української економіки — і я досі не зустрічав українця, який тримає гроші в американських TIPS’ах. Дійсно сумно.

Натомість, звичайний українець цілком може вкладати гроші в банківські депозити під звичайні українські ставки. 
На графіку нижче видно, як ростуть з 2005-го покладені в банк гроші нашого пересічного українця, його зарплата і рівень цін. Цікаво, до речі, що до 2010 депозити не покривають навіть ріст цін, а зарплата, нагадую, росте куди швидше — я б навіть сказав, тривожно цікаво.
В середньому з 2005 ціни ростуть щорічно на 14,3%, зарплати — на 16,4% депозити — на 17,2%. Безінфляційна ставка виходить 2,9%, зростання зарплат — 2,1% щороку.


Наша умовна "інвестиція" з 456 щомісячних безінфляційних платежів по 4299 грн. зі ставкою 0,8% річних.

Для нефінансистів, які досі не впізнали, що ми далі робимо, підкажу — тепер ми хочемо розрахувати "теперішню ціну" нашої гіпотетичної інвестиції. Що це означає?

Скільки грошей треба інвестувати під 0,8% річних (плюс інфляція), щоб забираючи щомісяця трохи більше за 4 тисячі гривень наш українець міг прожити ціле життя з 22 до 60 років і забрати останню "зарплату" рівно перед пенсією?

Чесно, я б не взявся розраховувати це на листочку — але для таких штук в Екселі є чудова формула "PV" або Present Value. У неї досить просто закинути параметри і отримати просте число...

1,69 мільйони гривень. 73 тисячі американських баксів.

Якщо покласти цю суму на депозит і знімати рівними порціями, така інвестиція повністю замінить роботу нашого середнього українця. Мало того, податків з неї сплачується відчутно менше.

І, фактично, це число може дійсно справедливо вважатися його ціною.

Виходить на диво небагато, правда? Трохи більше, ніж сума хімічних елементів, але куди менше, ніж якщо просто розібрати органи.

Сумно, але факт.

P. S. Для тих, хто заробляє суттєво більше (чи менше), але в принципі погоджується з іншими умовами — для розрахунку власної ціни помножте свою зарплату на 393.

Немає коментарів:

Дописати коментар