суботу, 21 січня 2012 р.

Про борги і паніку. Частина 2: Yield і maturity.

Ще питання, яке треба б розібрати — "незрозуміла" зацікавленість держави в ставках на ринку облігацій.
Чому ставки боргу міняються?
Борг з фіксованою ставкою не лише прогнозований, а ще й не вічний. Звісно, держава може собі дозволити борг з десятирічними (і довшими) строками (наприклад, Т-бонди США,  максимум — років 30), але значна його частина — куди коротша (продовжуючи про США, прикладами є Т-біли). Це означає, що заборгованість постійно обертається і оновлюється — і старі облігації зі старими відсотками замінюються новими облігаціями з новими відсотками.
Через патріотизм до рідної держави користуємося рідною американською статистикою. В повному звіті за потрібний місяць міститься вкладочка з датами погашення кожної окремої державної заборгованості. Після останньої з цих дат, нинішнього боргу США просто не існуватиме незалежно від розміру: буде натомість новий борг з новими ставками.
Чому облігації котируються за дохідністю?
Борг треба комусь продати: тримати власні боргові папери — це так беззмістовно, що втрачає навіть романтичний відтінок.
Тут слід зацікавитися штукою з назвою "yield" — в перекладі, дохідністю облігацій (і знову американський приклад). Дивно, але ціна облігації на ринку говорить досить мало: нею не надто зручно користуватися, коли вона знижується після кожного купонного платежу. Мало того, коли на ринку продаються однаковіські за всіма показниками облігації з різним часом випуску, ціна їх теж повинна дуже відрізнятися.
Оцінюють облігації за їх дохідністю. Якщо хтось купує облігацію прямо на ринку і успішно чекає до її погашення, то отримана за підсумком ставка дохідності і характеризує облігацію. Очевидно, така ставка залежить і від купонних платежів, і від нинішньої ціни облігації — але через приблизно ефективний ринок і приблизно рівномірні ризики урівнюється для однотипних облігацій незалежно від строку погашення.
Навіщо я це все пишу?
Якщо держава (чи посередник) хоче продати облігації, їй слід встановити таку ціну, щоб дохідність цих облігацій не опустилася нижче за ринкову — інакше будь-який нормальний індивід просто купить дешевшу. З іншого боку, виставляти необґрунтовано низьку ціну (і високу дохідність) — не варто б: жадібність замучить.
Все зводиться до того, що вартість обслуговування боргу досить сильно залежить від нинішніх ставок на ринку облігацій.

Немає коментарів:

Дописати коментар