пʼятниця, 2 листопада 2012 р.

Знову в 2008?


Дякуємо інформаційному агентству CbondS за ту інформацію, яку вони постійно публікують, зокрема, цей графік KievPrime O/N — кредити «овернайт» (буквально — «на ніч», з вечора до ранку) на міжбанківському ринку.
Що ми бачимо? Так, якби не шалені 2008-2009, такий рівень міжбанківських ставок просто пробив би горішню межу екрану і почав літати по кімнаті, калічачи економістів і народ.
Що означає така висока ставка? З тих чи інших причин банківському сектору явно не вистачає ліквідності (простим словом — грошиків), а НБУ не хоче її надати.
Це типовий симптом валютного таргетування в Україні (вже згаданий в публікації мого колеги), коли приходить час реагувати на негативні шоки валютного ринку: НБУ обмежує кількість гривні в економіці, аби не допустити зростання курсу доллара. Одночасно він виходить на ринок з власним доларовим запасом... Керівникам Національного банку лишається лише надіятися, що черговий шок не дуже сильно вплине на їх золотовалютні резерви — в протилежному випадку лишається девальвувати гривню.
Знайома картина, яка вкупі з не надто гарним станом США (не розберуться з боргом до кінця року — смерть через фіскальну консолідацію, наприклад), Японії (рецесія?) і Європи (яка досі не радує проривами ні в сфері фіскальної консолідації, ні в сфері відновлення зайнятості), переконує: 2008 зовсім близько. Ще, наприклад, досить переконливі чутки про проблеми української металургії.
Падіння виробництва, безробіття, девальвація, банки падають і розбиваються об холодний асфальт...

Ні. Поки.

Як мінімум поки це стосується дефляції: хай якою чудовою видається версія «стримування гривні», є трохи більш гарне пояснення. Як переконує нас стаття bin.ua, нестача гривні почалася через крах RD Банку, в якому 29-го ввели тимчасову адміністрацію і поглибилася проблемами вже ринкової ліквідності: ринкова паніка зробила банки надлишково обережними. 
Плюс, як виявилося, український міжбанківський ринок сильно страждає від інституціональних проблем: окремий банк в основному кредитує аналогічні за розміром і ризиком установи, що добряче зменшує розмір ринку: замість одного великого маємо багато маленьких і хаотичних. 

Чому це не казка для заспокоєння публіки? 

Цього разу НБУ таки продавав банкам валюту (xls), хоч, може, й трохи недостатньо:

По-друге, знову ж посилаючись на bin.ua, можна констатувати відчутне зниження ставок за останні два дні (для тих, хто не з нами — 1 та 2 листопада 2012 року).
Тому якщо різкого просідання гривні і слід очікувати, точно не до початку наступного тижня. Щодо решти кризи — залежить, але можна довіряти правоті милого дядечка Дубровського, який попереджає про кризу, але не раніше за початок 2013.
ЕВДГ рекомендує: осінню депресію поки варто відкласти до кращих часів.

Немає коментарів:

Дописати коментар