пʼятницю, 23 листопада 2012 р.

Валюта і репресії: нас лякають, а нам... страшно

Це явне продовження статті про нові ініціативи НБУ. Якщо ви її не читали, рекомендую переглянути хоча б вступ, секцію "збір з продажу валюти" і підсумок.
Поки повільно думаю про статті щодо девальвації і спекулянтів, варто додати роздум щодо ще деяких даних з приводу 15% збору з продажу валюти.
Заява Юрія Горшкова (з передбачуваним змістом і дещицею цікавих фактів), голови згаданого кілька разів в попередній публікації комітету.

Юрій Горшков (здається, теж не любить спекулянтів) 
Фото for-ua.com

Хотілося б скупо продивитися основні моменти.
Банкир подчеркнул, что вышеуказанный законопроект направлен на уменьшение наличного теневого оборота валюты в стране.
Імовірно, помилка або невдала спроба спрощення.
Готівковий тіньовий обіг валюти не оподатковується новим збором, легальний обіг — оподатковується. Очевидно, який саме обіг заохочується саме цим законом.
З іншого боку, більш жорсткий контроль, який вже починає здійснювати НБУ, вкупі з більш жорсткими покараннями — можлива кримінальна відповідальність за несплату податків в великих обсягах — дійсно можуть зменшити тіньовий обіг. Але це вже інші заходи і акти.
В підсумку, прийнятий закон збільшить попит на тіньові операції і разом з додатковими заходами Національного банку та Податкової адміністрації збільшить ризики їх проведення і можливі втрати: можна чекати неоднозначного впливу на їх обсяги і гарантоване збільшення вартості подібних послуг.
Як не парадоксально на перший погляд, букет заходів НБУ найімовірніше закінчиться покращенням... добробуту власників тіньового валютного бізнесу.
"Существенных изменений этот законопроект не претерпит", - сказал он.
Все сказане в попередній публікації про простоту цілком легального уникнення оподаткування (див. короткий список в частині "збір з продажу валюти") лишається правдою. Хіба можна налякати таким законом?
Кроме того, по данным Горшкова, в последние дни увеличилась сдача населением наличной инвалюты на 50%, однако он не уточнил более детальных цифр.
Виходить, можна. В цьому випадку я б радив регуляторам не квапитися приймати цей законопроект, але багато про нього говорити: хай ті, кого він може налякати, швидше скидують валюту. В свою чергу, впровадження збору сприятиме рішенню утримувати готівкову валюту, аби не платити такий податок.
Можна зробити висновок, що це один з законів, які вигідно завжди відкладати до наступного місяця.

Немає коментарів:

Дописати коментар