четвер, 6 грудня 2012 р.

Валюта і... Девальвації, ч.2

Має бути очевидним, що це другий блок, продовження попередньої статті про ефекти девальвації.

Закордонні (або просто валютні) інвестиції

Уявіть, що в вас є певна сума грошей. Серйозна така, явно понад обсяг безпосередніх потреб даного моменту — і, відповідно, ви шукаєте, куди б її приткнути. Все це робить вас потенційним інвестором. Якщо грошики — валюта, і знаходяться вони не в Україні, ви вже навіть цілий потенційний закордонний інвестор.
Тепер серйозно. Якщо не говорити про ризики і складнощі такої діяльності, як саме закордонний інвестор може вкласти гроші в економіку України? Купити цінних паперів (це зветься "фінансові інвестиції"): трохи чийогось боргу чи акцій, або ввезти гроші і зайнятися бізнесом в Україні ("прямі інвестиції"). Що спільного в цих можливостей?
Будь-які інвестиції в Україні об'єднуються спільними ризиками і, що зараз важливіше, одною валютою. Якщо не зауважити доларові кредити з-за кордону (стратегія лише для фінансових установ), доларові облігації уряду і частки імпортних компаній, решта інвестицій — і цінні папери, і підприємства безпосередньо — виплачують певну, більш-менш стабільну суму в гривні.
За термінологією попередньої статті, все це — гривневі активи. Пасиви закордонних інвесторів вони — від’ємні валютні активи. Що ми вже говорили про подібну комбінацію в переддень девальвації?
Так, вкладати в активи, грошові потоки яких можуть знецінитися в будь-який момент, дуже-дуже-дуже погана ідея. В цьому випадку хоч на дрібку розумний інвестор буде вимагати значних виплат (вживаний в академічних колах термін — risk premium, "премія за ризик"). Умовний буквар фінансів, умовна сторінка 21, тема — ризик і дохідність.
Є риса, яка пов’язує теми девальвації й запланованого на найближче майбутнє циклу щодо філософських і фінансових ідей Н. Н. Талеба. Інвестиції в країну з валютним таргетуванням  типово "fragile" (крихка, нестійка, ненадійна, чутлива до ризику) діяльність: вони приносять незначний дохід щодня, але можуть в будь-який, непередбачуваний момент зазнати значних збитків — типова негативна асиметрія, про яку багато написано в його найновішій книзі
Що можна сказати про успішну девальвацію? Це надовго. Гарна, серйозного розміру девальвація (не "чуть-чуть") гарантує відсутність девальвації протягом найближчих місяців чи навіть років — і зниження девальваційних очікувань. В цьому проблема сучасного українського валютного таргетування: девальвація явище рідкісне, але масштабне. Про це на нашому блозі є навіть ціла стаття.
Що ми ще не говорили (але можемо легко здогадатися) про валютні й гривневі активи в періоди стабільного курсу? Не відбувається перерозподілу вартості, а еквівалентні грошові потоки лишаються еквівалентними.
Отже, якщо девальвація більш-менш збалансує платіжний баланс, ризики майбутньої девальвації скоротяться разом з премією — і вимоги інвесторів до дохідності інвестиційних проектів в Україні знизяться, причому суттєво.
Люди дуже-дуже бояться поганого Чорного Лебедя, якщо усвідомлюють його наявність.
Наскільки легше знайти проект з очікуваною прибутковістю 10%, ніж такий самий за бізнес-ризиками, але з дохідністю на рівні 30%? Не знаю, але готовий сперечатися, що втричі — це ще занижена оцінка.
До чого ця довга філософська балаканина? Девальвація підвищує обсяг іноземних інвестицій. Іноземні інвестиції — це добре і для економіки, і для платіжного балансу. Плюс, додаткова пропозиція вплине на ринок заощаджень і зменшить аномально високі гривневі та доларові ставки. Це теж корисно.
Передбачаю, що одна з наступних статей називатиметься "про що говорять відсотки".

Ціни

Слід чекати інфляції, але не надто високої. Імпорт становить більше третини внутрішнього ринку, подорожчання його на Х відсотків призведе щонайбільше інфляції на рівні в 40% від Х. Небезпека і важлива деталь в тому, що ця інфляція буде сконцентрована в досить вузькому часовому періоді після офіційної девальвації.
Є ще більш опосередковані ефекти. Короткостроково, девальвація скорочує сукупний дохід (реальний, звісно): люди здатні купити трохи менше товарів, ніж раніше, тому стають  біднішими в контексті рівня життя. Такий ефект — вплив вигнутого графіка сукупного попиту — підказує, що лінійне передбачення впливу девальвації на рівень цін завищує оцінку інфляції.
З іншого боку, девальвація дозволяє НБУ здійснювати більш помірну монетарну політику — додаткова емісія не викликатиме такого тиску на курс. Це призведе до підвищення внутрішнього попиту і, відповідно, підвищує інфляцію.
Точні числа в таких випадках залежать від десятка змінних і аналогічної кількості сценаріїв — і я знову не рекомендував би довіряти особі, яка говорить про чітке майбутнє.

Підсумок

Як вже було сказано, в найближчі місяці після девальвації погіршиться реальний добробут населення. На якийсь час прийдеться затягти паски і забути про дорогі іграшки: імпорт після девальвації падає в першу чергу через нездатність їх собі дозволити.
Девальвація спричинить в цілому нейтральний щодо цієї економіки перерозподіл багатства: стануть багатшими власники доларів, постраждає держава і банки. Можна передбачити кілька банкрутств.
Позитивний вплив на економіку дещо відставатиме: корисні, хороші речі рідко відбуваються миттєво (навіть не претендую на правильність цього аргументу). Скорочення ставок, збільшення закордонних інвестицій, більш помірна монетарна політика і нарощення експорту — такі речі мають явний позитивний вплив на внутрішній попит, доходи громадян, платіжний і торговий баланси.
В сумі маємо великі проблеми відразу і довгостроковий позитивний ефект. Аж поки не стане потрібна наступна девальвація.
Цікаво, що через такий розрив, до речі, імовірна ситуація з не надто значною ревальвацією в перші  місяці після знецінення гривні. Вільне падіння курсу закінчиться за умови нульового платіжного балансу, який досягатиметься переважно різким скороченням імпорту. Експорт зростатиме з деяким запізненням, і ще з більшим запізненням зростуть закордонні інвестиції — вони люблять стабільність. Такий позитивний вплив на торговий і платіжний баланс сприятиме укріпленню гривні, хоч і не надто значному.
P.S. Наступні теми — спекуляція та зв'язок ставок і курсу. 
А ще прийдеться поговорити про оце божевілля (дісталося мені з виправданою приміткою "наркотреш")

Немає коментарів:

Дописати коментар